Ninarijaste ideje za pouk Slovenščina

Domače branje

Obravnavali smo knjige, ki jih je napisal Primož Suhodolčan: Košarkar naj bo!, Ranta vrača udarec in Kolesar naj bo!

Učenci so se torej razdelili v tri skupine (glede na prebrano knjigo). Vsaka skupina je morala pripraviti vsaj tri delavnice za drugi dve skupini. Kakršnekoli: zabavne, športne, besedne, … učilnica je meja (ker je ravno padal dež :)). Prisežem, da nisem pomagala niti pri eni skupini, pripravili pa so delavnice, ki so mi vzele sapo in nekaj vrglo v oko! Koliko domišljije, ustvarjalnosti, idej …

Delavnice:

– V eni od knjig so junaki našli skrito kočo. V razredu so jo izdelali iz klopi in v tej koči pustili namig do lepe misli, ki smo jo potem iskali v razredu.

– Improviziran koš iz papirja (če v treh metih, 1krat zadaneš, si car!).

– Da bi Ranta lažje osvojil in obdržal Metko, je moral vsak od nas na majhen listek napisati ljubezenski recept: Kako bi osvojil fanta/dekle.

– Poligon iz stolov in klopi, ki se jo končal tako, da si pozvonil na zvonček želja (tudi iz knjige) in si nekaj zaželel.

– Zaigrali so, kako se Ranta vozi s kolesom in nesrečno pade. Kako bi mu pomagali? Prikaz prve pomoči!

– Na list so narisali kolo brez zadnjega kolesa. Učenci so se nato zamižali, se trikrat zavrteli, njihova naloga pa je bila, da kolesu prilepijo zadnje kolo.

– Kviz, vislice in labirint do žoge.

– Ker je v eni od knjig na koncu žurka, smo tudi mi plesali. 🙂

Res verjamem, da šola in starost ne ubijata kreativnosti. Otroke je treba spodbujati pri tem, da so vedoželjni in radovedni. Samo tako lahko odkrijejo, kdo v resnici so, kakšni so njihovi talenti, kaj je res tisto, kar jim leži. V svetu bodo to potrebovali. Dandanes uspejo tisti, ki se znajdejo. Če jim torej pustiš razmišljati in biti ustvarjalen, se res zgodi mali čudež. Lahko se zgodi tudi to, da tako prepričajo tudi tiste, ki nimajo nič lepega na jeziku, ko govorijo o generacijah, ki prihajajo.

In še nekaj se zgodi … Ker želim, da so kreativni moji učenci, moram biti ob tem kreativna tudi jaz.

Čeprav nisem več najmlajša. 🙂