Dnevi, ki so malo ekstra Ninarijaste ideje za pouk Slovenščina Umetnije, slikarije, risarije ...

Bralno razumevanje + likovni pouk = super umetniški projekt :)

Naša ravnateljica nas vsako leto postavi pred izziv in izbere prednostno nalogo šole, s katero se ukvarjamo vsi učitelji. Moj izziv tokrat je bil bralno razumevanje pri likovnem pouku.

Sčarala sem ga takole. 🙂

Preden so otroci prihrumeli v razred:
Po razredu sem nalepila besedilne opise znanih slik likovnih umetnikov in fotografije umetnikov.

UVODNI DEL

Učenci so za uvodno motivacijo preizkusili interaktivno igrico: Quick, draw: https://quickdraw.withgoogle.com/

Igra je bila v bistvu vaja pravih vajencev likovnih umetnikov, ki bodo to še postali. 🙂

Nati pa sem napovedala nalogo:
Po razredu so nalepljeni opisi zelooooooo znanih del likovnih umetnikov. Vaša naloga je, da opise preberete in si enega izberete. Opis, ki si ga boste izbrali, ponovno preberite in to zelo natančno. Po opisu boste namreč narisali sliko. Malo s pomočjo opisa, malo pa tako, kot si jo predstavljate sami. Na koncu ure bomo razkrili in primerjali vaše slike s slikami umetnikov. Prav tako pa boste po opisu poskušali poiskati avtorja te slike. Njihovi portreti so polepljeni po razredu. 

OSREDNJI DEL

Učenci so si nato izbrali opis in po opisu naslikali sliko znanega avtorja. Opis so lahko večkrat prebrali (telovadba :)). Njihove slike so bile …. UAU!

ZAKLJUČEK

Ko so bili s sliko zadovoljni, smo naredili razstavo. Slike smo razdelili na tri kupčke – glede na sliko, ki so si jo izbrali in jih primerjali z opisom.

Čisto na koncu sem učencem pokazala avtorje in njihova dela.

Otroci so bili cel projekt tako zelo motivirani. 🙂 Nekaterim se je malo svitalo za katere slike gre, saj so jih že kdaj videli, drugi so narisali po opisu in tako, kot so si predstavljali. Največ se jih je odločilo za Zvezdnato nebo, ugotovili pa smo, da je bilo najtežje narisati tekoče ure. Kako, marička, se nariše tekočo uro? 🙂

Avtorje in njihova dela najdete tule:

https://www.canva.com/design/DAE8catpGgo/Gam7aBj5bPQJgTcb1thkIw/view?utm_content=DAE8catpGgo&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Opise del pa si lahko prenesete tule: