Dnevi, ki so malo ekstra Igre, druženje, bondanje Ninarijaste ideje za pouk Umetnije, slikarije, risarije ...

Dan otroških izumiteljev

Včeraj je bil dan otroških izumiteljev.

Ali veste, da so trampolin, sladoledne lučke, naušnike, prevajalnik znakovnega jezika in še mnoge druge reči izumili otroci?!?

Nam – učiteljem se to ne zdi nič čudnega. Ker vemo, da imajo otroci tooooooooooooooooliko idej.

Zato so petošolci so včeraj dobili čisto posebno nalogo: Izmislite si izum, ki bi nam/vam lahko olajšal življenje.

Se vam naloga zdi lahka? Kar poskusite si izmisliti nekaj novega. Nek nov izum zaradi katerega bi bilo vaše življenje malo lažje, malo lepše ali pa bi vam prihranil nekaj časa.

In preden se ga spomnite (lahko ga tudi zapišete v komentarje ? ), je prepovedano kukati dalje po izumih, ki so si jih izmislile naše brihtne glave. ?

Ugotovili so, da je najprej treba poiskati problem, težavo, s katero se v življenju srečujejo. Šele nato lahko poiščeš rešitev.

In tile naši izumitelji so se spomnili krasnih idej.

– Izumili bi aplikacijo, s katero lahko v kupu lego kock hitro najdeš tisto, ki jo potrebuješ. Kadar sestavljajo stvari iz kock, namreč porabijo ogromno časa, da v velikem kupu najdejo tisto pravo.

– Ker jih pozimi zebe v noge, bi izumili čevlje z ogrevanim podplatom. Ogrevanje bi nekako uravnavali z aplikacijo ali pa s kakšnim daljincem.

– Nujno potrebujejo radirko za tempera barve, saj se velikokrat zgodi, da se barve spackajo (učiteljica je sicer zraven prišepetavala, da se vsako sliko da rešiti na drugačen način, ampak so se skupinsko strinjali, da bi radirka vsekakor rešila marsikakšen problem).

– Ena od skupin bi naredila računalniško igro Plastic fantastic, v kateri bi roboti pobirali smeti – ker bi to dobro vplivalo na otroke in bi potem tudi v realnem življenju pobirali smeti.

Druga skupina pa bi dejansko izdelala robote, ki bi pobirali smeti. Na koncu smo obe ideji strnili v eno: Izdelali bi igro, ki bi usmerjala robote v realnem življenju, ki bi resnično pobirali smeti.

– Radi bi izdelali avto, ki bi ga poganjala slana voda.

– Spomnili so se tudi kuharskega izuma, kjer bi izumili posebno sladico, v kateri bi uporabili sneg.

Ugotovili smo, da nekaj stvari, ki bi jih radi izumili, že dejansko obstajajo. Pa nič hudega! Pomembno je, da smo aktivirali tisti del možganov, kjer raste kreativnost, domišljija in tisoč idej. Če ga malo provociramo, zaposlujemo in negujemo sedaj, bodo male radovedne glave zrastle v velike kreativne buče. ?